• Vores kundecenter er åbentMan-Fre kl. 8-17
 • Ring til os
 • Send en forespørgsel
 • Løsninger Viden om

  Vedligeholdelse


  Hvordan behandler du dine vinduer og døre, så de holder sig pæne og holdbare i mange år? Vær opmærksom på, hvordan du bedst muligt vedligeholder dine vinduer og døre, vigtigt er især tætningslister og smøring af beslag. Kontroller dem 1-2 gange om året, fx om foråret og efteråret, og du kan forlænge levetiden betydeligt.


  Rengøring af rammer og ruder


  Det er vigtigt, at du som første punkt begynder med at rengøre vinduesrammer, og derefter vasker glasruder. Beskidte rammer kan rengøres med en svamp eller en blød børste. Det er især vigtigt at få fjernet spindelvæv og lignende, der med tiden vil sætte sig i falsen imellem ramme og karm og i hjørner. Det kan blokere for det automatiske vandafløb og den naturlige ventilation omkring rammen.


  Generelt anbefales det ikke at vaske vinduer, hvis der er -5°C, regn eller solskin direkte mod glasset.  Ruderne kan rengøres med eller uden vaskemiddel. Desuden kan du tilføje en lille smule eddike eller soda til vandet. Soda er for at fjerne det snavs, som er i luften på grund af bilers udstødning, og med eddike bliver glasset mest muligt rent.  Derudover har du brug for en god rengøringsklud fx microfiberklud. Det er faktisk en rigtig god ide først at vaske med rent vand, og derfter med en børste eller svamp. Derefter bruger du en microfiberklud med vaskemiddel. Det er bedst at starte med at vaske glasruderne på den udvendige side, da det så er nemmest at se evt. striber på glasset.


  Tørring er den vigtigste del, fordi det samlede resultat afhænger meget af det. Bedste hjælpemiddel for tørring er en tørreklud. Det sidste skal være med blødt gummi, som gør vinduet godt tør. Hvis du overvejer at gøre brug af avispapir, så er det ikke den bedste ide, fordi trykfarven kan gøre allerede rene vinduer beskidte igen, og resultatet vil blive mat.


  Pleje af tætningsliste


  Sammen med rengørelse af vinduer er det vigtigt at foretage eftersyn af tætningslister. Mindst en gang om året skal listerne behandles med et siliconeplejemiddel (eller med almindeligt vaskemiddel) så de forbliver bløde. Kontroller også at tætningslisterne er placeret korrekt, og at de sidder ordentlig fast, samt at listerne fortsat opfylder deres tætningsfunktion. Husk på, at tætningslister aldrig må overmales. 


  Smøring


  Der bør mindst en gang om året foretages smøring af alle bevægelige dele ved hængsler og lukke- og låsebeslag. Specielt er det vigtigt, at bevægelige dele ved f.eks. vendebeslag holdes rene og smøres mindst en gang om året.

  De rengjorte beslag smøres med syrefri olie, der kan påføres med oliekande, injektionssprøjte eller fra spraydåse med tyndt rør.

  Ved bevægelige forbindelser mellem metal og kunststof smøres med stearin eller specielt glidemiddel efter leverandørens anvisning. Sådanne forbindelser forekommer ved glide-skinner af forskellig type, og det er vigtigt for funktionen, at der også sikres renholdelse af skinnernes glideflader m.v.


  Kilde: Vinduesindustrien.dk; Håndværker- og Brugervejledning


  Did you find it helpful? Yes No

  Send feedback
  Sorry we couldn't be helpful. Help us improve this article with your feedback.

  Relaterede varer